mandag, 26 april 2021 13:53

Blaafarveværket åpner så smått mai

Skrevet av
– Danny Larsen lokker oss inn i mørket med sine motiver fra skogens og naturens mystikk. Denne egenskapen deler han med Kittelsen, sier kurator Sandra Lorentzen ved Blaafarveværket, som stiller ut Larsens verk under tittelen «Darkness» i sommer. – Danny Larsen lokker oss inn i mørket med sine motiver fra skogens og naturens mystikk. Denne egenskapen deler han med Kittelsen, sier kurator Sandra Lorentzen ved Blaafarveværket, som stiller ut Larsens verk under tittelen «Darkness» i sommer. Foto: Handout

Blaafarveværket åpner gradvis fra mai, og skal presentere 60 skatter fra Nasjonalmuseets samlinger, viet 1800-tallets norske kunstnere og deres skildringer av norske landskap og folkeliv.

Direktør Tone Sinding Steinsvik kaller verkene, som stilles ut under tittelen «Sommereventyr», for nasjonalskatter.

– Dette er malerier som har satt dype spor i norsk kulturhistorie. Kunstnerne bidro gjennom sine framstillinger av norske landskap og folkeliv til å forme oppfatningen av landets identitet og kulturelle betydning, sier hun.

Utstillingen er fordelt på seks ulike tema: Små perler, livet og kunsten, bohemene, naturpoesi, øde natur og kystkultur, og byr på navn som blant andre Harriet Backer, Peder Balke, August Cappelen, Johan Christian Dahl, Thomas Fearnley, Hans Gude, Lars Hertervig, Lars Jorde, Kitty Kielland, Theodor Kittelsen, Christian Krohg, Oda Krohg, Edvard Munch og Harald Sohlberg.

Samtidig er «Sommereventyr» også en markering av Tone Sinding Steinsviks nær 45 år lange, prisbelønte engasjement for 1800-tallets kunst. Hun opprettet museet sammen med sin nå avdøde mann Kjell Steinsvik i 1968, og fyller selv 80 år i september.

– Jeg kunne i alle fall ikke fått en bedre feiring enn dette. Det er stort, og jeg gleder meg til å kunne vise denne gullalderkunsten til alle våre besøkende, sier Tone Sinding Steinsvik.

Blaafarveværket viser den første museumsutstillingen med den tidligere snowboardkjøreren Danny Larsen (f. 1981), som har utviklet sitt eget visuelle uttrykk, med bilder skapt av ørsmå prikker av akrylmaling.

Kittelsen-museet har fått et løft i 2021, med et nybygg som lyser, og vegger og tak tekket med kobber og der publikum kan oppleve Kittelsens kunst – blant annet i form av store, naturpoetiske hovedverk som Nøkken som hvit hest, «Bergtrold» og «Paa veien til gilde i Troldslottet». Fire nye verk er også innlemmet i samlingen på rundt 100.

Åpningen skjer gradvis fra starten av mai, til hele museet er åpent som vanlig fra 22. mai, alt med koronaforbehold.

– Men jeg tror vi alle trenger litt kunst nå. Det er et avbrekk og et lyspunkt, assisterende daglig leder Camilla Løchen.

Andre saker å lese

"Demokratisk deltakelse" i Fossveien

18-10-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Trond Henriksen er daglig leder i det nyregistrerte foretaket Involvate AS.Involvert som styre er: Harald Guldahl, styreleder og følgende styremedlemer: Trond Henriksen, Are Vittring, Helge Grundstad og Svein Lindberg. Aksjekapitalen er...

Les mer i RingeriksAvisa

Taxi kjørte inn i flere biler og kafé i Oslo

17-10-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Taxi kjørte inn i flere biler og kafé i Oslo

Totalt fem biler og en uteservering på Frogner i Oslo har fått store skader etter at en taxi kjørte inn i de parkerte bilene.

Les mer i RingeriksAvisa

Innbyggere i Sirdal får 4000 kroner hver av kommunen

17-10-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Kraftkommunnen Sirdal nordvest i Agder gir 4000 kroner til hver eneste innbygger, både voksne og barn.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordførere i Hønefoss kommune

16-10-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ordførere i Hønefoss kommune

Etter at Hønefoss fikk status som by og før det ble storkommunen Ringerike, har vi satt sammen en rekke navn som viser hvem som var ordførere i byen mellom 1852...

Les mer i RingeriksAvisa