torsdag, 22 august 2019 09:28

Økning i vikarjobbmarkedet, men lokalt firma spår nedgang

Økning i vikarjobbmarkedet, men lokalt firma spår nedgang Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

De tre siste årene har det vært en sterk økning i vikarjobbmarkedet i Norge. Innvandrere og personer på korttidsopphold dominerer arbeidssektoren.

Fra 2015 til 2018 har antallet vikarjobber økt kraftig fra 47.000 til 63.000, en vekst på 34 prosent. Til sammenligning var veksten i antall jobber i alle andre næringer 4 prosent i samme periode, viser en gjennomgang Statistisk sentralbyrå har utført.

Samlet sett utgjorde vikarjobbene 14 prosent av økningen i antall jobber i denne perioden.

De sysselsatte i vikarbyråene skiller seg fra sysselsatte i resten av arbeidsmarkedet på flere områder. Blant annet er rundt 70 prosent av dem menn. Til sammenligning utgjør menn litt over halvparten av de sysselsatte i andre næringer.

Andelen på korttidsopphold er også større, det vil si de som ikke bosetter seg i Norge, og innvandrere med henholdsvis 27 og 32 prosent, sammenlignet med 3 og 16 prosent i alle andre næringer.

De sysselsatte i vikarbyråene er betraktelig yngre enn i andre næringer. 48 prosent av dem er under 35 år gamle.


- Nedgangen kommer  

- Heldigvis er behovet for bemanningsbransjen fremdeles til stede, selv om vi har fått nye rammebetingelser fra 1. januar 2019 og det har blitt innstramninger i utleie til bygg- og anleggsbransjen, sier Kirsten Strand Korgerud. Hun driver bemanningsbyrået Cantus Personell i Hønefoss.

- Det har helt klart vært en vekst i bemanningsbransjen fra 2015 til 2018. Bransjens egne tall, basert på 80% av bransjen, viser en vekst på 21% i antall fakturerte timer i perioden, noe som ligger noe lavere enn tallene som presenteres av SSB. Veksten har sammenheng med stor aktivitet i norsk arbeidsliv og mangel på kvalifisert personell, først og fremst innen bygg. Med nye rammevilkår for bransjen fra januar i år regner jeg med at utviklingen i 2019 vil snu og at vi vil se en nedgang i aktiviteten, sier Korgerud.

Tilpasser seg

- Jeg er glad for å se at SSB sine tall dokumenterer det vi lenge har visst, at bemanningsbransjen er en viktig inngangsport til arbeidslivet, ikke minst for innvandrere og godt voksne medarbeidere med mange års erfaring, som ikke hadde blitt vurdert engang om de hadde søkt selv.
Vi ser fremtiden lyst i møte og vil fortsette med å være en bro mellom kunder og medarbeidere og tilpasse oss de nye rammebetingelsene, avslutter hun.

Sist redigert torsdag, 22 august 2019 09:34

Andre saker å lese

"Demokratisk deltakelse" i Fossveien

18-10-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Trond Henriksen er daglig leder i det nyregistrerte foretaket Involvate AS.Involvert som styre er: Harald Guldahl, styreleder og følgende styremedlemer: Trond Henriksen, Are Vittring, Helge Grundstad og Svein Lindberg. Aksjekapitalen er...

Les mer i RingeriksAvisa

Taxi kjørte inn i flere biler og kafé i Oslo

17-10-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Taxi kjørte inn i flere biler og kafé i Oslo

Totalt fem biler og en uteservering på Frogner i Oslo har fått store skader etter at en taxi kjørte inn i de parkerte bilene.

Les mer i RingeriksAvisa

Innbyggere i Sirdal får 4000 kroner hver av kommunen

17-10-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Kraftkommunnen Sirdal nordvest i Agder gir 4000 kroner til hver eneste innbygger, både voksne og barn.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordførere i Hønefoss kommune

16-10-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ordførere i Hønefoss kommune

Etter at Hønefoss fikk status som by og før det ble storkommunen Ringerike, har vi satt sammen en rekke navn som viser hvem som var ordførere i byen mellom 1852...

Les mer i RingeriksAvisa