tirsdag, 22 januar 2019 09:09

Rekordmange fikk læreplass i 2018

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Rekordmange fikk læreplass i 2018 Illustrasjonsfoto: Frank May / NTB scanpix

74 prosent av søkerne hadde ved utgangen av fjoråret fått godkjente lærekontrakter. Det er den høyeste andelen som er registrert siden målingene startet i 2011.

I løpet av fjoråret var det en økning i både antall søkere og i antallet som fikk innvilget læreplass hos norske bedrifter. På landsbasis var det over 29.200 søkere, og 21.706 av dem fikk muligheten til å få opplæring og praksis i faget sitt.

– Elever, lærere, fylkeskommuner og næringsliv i hele landet har gjort en god innsats. Aust-Agder, Telemark og Sogn og Fjordane har hatt en økning på over 10 prosentpoeng sammenlignet med 2015, og også Troms, Finnmark, Nordland og Hedmark har hatt en stor økning. Dette viser at både bedrifter og offentlig sektor tar ansvar, sier kunnskaps- og integreringsminister Jan Tore Sanner (H).

Tallene viser imidlertid at det er store forskjeller – både geografisk og mellom ulike fag – i hvor stor andel som fikk læreplass. Blant annet er det 19 prosentpoeng forskjell mellom Østfold, der andelen var lavest, og Rogaland, der andelen var høyest.

Veksten er størst innen naturbruk og bygg- og anleggsteknikk. Hos sistnevnte fikk 85 prosent av søkerne lærekontrakter i 2018. Til sammenligning fikk kun 69 prosent av søkerne det samme innen helse og oppvekstfag, som også er det faget med flest søkere til læreplass.

Den aller laveste andelen er innen medier og kommunikasjon, der kun 43 prosent av søkerne fikk innvilget læreplass.

– Vi kan komme til å mangle over 70.000 fagarbeidere i 2035. Jeg håper også de andre bransjene vil se til bygg- og anleggsindustrien og være med på lærlingløftet, sier Sanner.

Andre saker å lese

"Demokratisk deltakelse" i Fossveien

18-10-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Trond Henriksen er daglig leder i det nyregistrerte foretaket Involvate AS.Involvert som styre er: Harald Guldahl, styreleder og følgende styremedlemer: Trond Henriksen, Are Vittring, Helge Grundstad og Svein Lindberg. Aksjekapitalen er...

Les mer i RingeriksAvisa

Taxi kjørte inn i flere biler og kafé i Oslo

17-10-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Taxi kjørte inn i flere biler og kafé i Oslo

Totalt fem biler og en uteservering på Frogner i Oslo har fått store skader etter at en taxi kjørte inn i de parkerte bilene.

Les mer i RingeriksAvisa

Innbyggere i Sirdal får 4000 kroner hver av kommunen

17-10-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Kraftkommunnen Sirdal nordvest i Agder gir 4000 kroner til hver eneste innbygger, både voksne og barn.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordførere i Hønefoss kommune

16-10-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ordførere i Hønefoss kommune

Etter at Hønefoss fikk status som by og før det ble storkommunen Ringerike, har vi satt sammen en rekke navn som viser hvem som var ordførere i byen mellom 1852...

Les mer i RingeriksAvisa