fredag, 07 desember 2018 11:32

Redaktører ønsker ny diskusjon om omtale av selvmord

Ranger denne artikkelen
(0 Stemmer)
Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 ønsker en ny diskusjon om medienes omtale av selvmord. Nyhetsredaktør Karianne Solbrække i TV 2 ønsker en ny diskusjon om medienes omtale av selvmord. Foto: Marit Hommedal / NTB scanpix

Norske nyhetsredaktører ønsker en ny diskusjon om måten selvmord bør omtales i mediene. TV 2 har allerede innført en ny instruks.

TV2s nyhetsredaktør Karianne Solbrække tok initiativ til en intern diskusjon i nyhetskanalen etter å ha sett TV 2-programmet Vårt lille land, skriver Klassekampen. I programmet forteller en mor om livet etter sønnens selvmord.

– Moren forteller at tabuet rundt å si at sønnen tok sitt eget liv er så sterkt at det hadde vært enklere for henne å si at sønnen døde i en ulykke. Min konklusjon er at vi i mediene har medvirket til å skape dette tabuet, sier Solbrække.

TV 2 skal ikke lenger bruke eufemismer som «personlig tragedie» eller «det skal ikke ha skjedd noe kriminelt» og heller skrive «selvmord» eller «tok sitt eget liv».

Vær varsom-plakatens punkt 4.9 som omhandler selvmord, fastslår at omtale bør unngås om det ikke er «nødvendig for å oppfylle allmenne informasjonsbehov. Nyhetsredaktør Tora Bakke Håndlykken i VG mener punktet bør formuleres mer konkret. Hun ønsker Solbrækkes initiativ til ny diskusjon velkommen.

– Vi ser at endringene i forrige runde ikke var nok. Det er fremdeles en berøringsangst i redaksjonene, og det er krevende å vite hvor man skal legge seg, sier hun.

Andre saker å lese

"Demokratisk deltakelse" i Fossveien

18-10-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Trond Henriksen er daglig leder i det nyregistrerte foretaket Involvate AS.Involvert som styre er: Harald Guldahl, styreleder og følgende styremedlemer: Trond Henriksen, Are Vittring, Helge Grundstad og Svein Lindberg. Aksjekapitalen er...

Les mer i RingeriksAvisa

Taxi kjørte inn i flere biler og kafé i Oslo

17-10-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Taxi kjørte inn i flere biler og kafé i Oslo

Totalt fem biler og en uteservering på Frogner i Oslo har fått store skader etter at en taxi kjørte inn i de parkerte bilene.

Les mer i RingeriksAvisa

Innbyggere i Sirdal får 4000 kroner hver av kommunen

17-10-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Kraftkommunnen Sirdal nordvest i Agder gir 4000 kroner til hver eneste innbygger, både voksne og barn.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordførere i Hønefoss kommune

16-10-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ordførere i Hønefoss kommune

Etter at Hønefoss fikk status som by og før det ble storkommunen Ringerike, har vi satt sammen en rekke navn som viser hvem som var ordførere i byen mellom 1852...

Les mer i RingeriksAvisa