×

Advarsel

JUser: :_load: Kan ikke laste bruker med id: 501
onsdag, 20 april 2016 13:48

Skrikende mangel på meddommere

I Norge har vi tradisjon for at alle skal dømmes, ikke bare av fagdommere, men også av meddommere, det vil si likemenn. Bare i Oslo er det en skrikende mangel på meddommere. Hele 400 mannlige meddommere savnes i systemet! Det betyr at vårt rettssystem vil ha problemer med å fungere etter det vi ser på som rettferdige prinsipper.

På tross av denne kritiske situasjonen blir ikke verdifulle samfunnsressurser brukt. Dagens ordning utelukker ca. halvparten av befolkningen fra å tjenestegjøre som meddommere; de under 21 år og de over 70 år. At barn og ungdom kanskje ikke bør inneha slike verv kan være fornuftig, men at man ikke kan utse borgere som er 70 år eller eldre er uforståelig. I dagens Norge er de aller fleste 70- og 80-åringer fullt kapable til å tjenestegjøre som meddommere. Dessuten har de tid og vil koste samfunnet mye mindre enn de som er i full yrkesmessig aktivitet. Dessuten har de en livserfaring som ofte leder til klokskap.

Helt bortsett fra det rasjonelle aspektet for å åpne for eldre meddommere, mener vi også at dagens ordning ikke er i tråd med lovens intensjon. I lov om domstolene står det i § 67 ”Utvalgene av lagrettemedlemmer og meddommere skal ha en allsidig sammensetning, slik at de best mulig representerer alle deler av befolkningen.” Det er da ubegripelig at de som er 70 år eller mer det året meddommere skal velges ikke er funnet verdige til å tjenestegjøre, ene og alene grunnet alder.

Seniorsaken har flere ganger påpekt dette overfor myndighetene uten å få gjennomslag for en endring. Nå er tiden overmoden til å endre på denne regel, og andre regler, som diskriminerer eldre borgere.

Andre saker å lese

"Demokratisk deltakelse" i Fossveien

18-10-2024 Nyhetsklipp Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Trond Henriksen er daglig leder i det nyregistrerte foretaket Involvate AS.Involvert som styre er: Harald Guldahl, styreleder og følgende styremedlemer: Trond Henriksen, Are Vittring, Helge Grundstad og Svein Lindberg. Aksjekapitalen er...

Les mer i RingeriksAvisa

Taxi kjørte inn i flere biler og kafé i Oslo

17-10-2024 Nyheter NTB - avatar NTB

Taxi kjørte inn i flere biler og kafé i Oslo

Totalt fem biler og en uteservering på Frogner i Oslo har fått store skader etter at en taxi kjørte inn i de parkerte bilene.

Les mer i RingeriksAvisa

Innbyggere i Sirdal får 4000 kroner hver av kommunen

17-10-2024 Nyhetsklipp NTB - avatar NTB

Kraftkommunnen Sirdal nordvest i Agder gir 4000 kroner til hver eneste innbygger, både voksne og barn.

Les mer i RingeriksAvisa

Ordførere i Hønefoss kommune

16-10-2024 Nyheter Frank Tverran - avatar Frank Tverran

Ordførere i Hønefoss kommune

Etter at Hønefoss fikk status som by og før det ble storkommunen Ringerike, har vi satt sammen en rekke navn som viser hvem som var ordførere i byen mellom 1852...

Les mer i RingeriksAvisa